Projekt wnętrz - Dom jednorodzinny Katowice ul. Pstrągowa

INŻYNIERIA PROJEKT

Opis

Projekt wnętrz: 2018

 

Autorzy projektu:

mgr inż. arch.
Alicja Bednarczyk-Strączkowska

mgr inż. arch. Ewa Rzymska


Powierzchnia użytkowa: 143,90 m2

Lokalizacja: Katowice Pstrągowa

Powierzchnia użytkowa:  143,99m2

Zakres:  projekt wnętrz: 2018

Realizacja: 2019 - trwa

Inwestor prywatny

Projekt wnętrza budynku jednorodzinnego w zabudowie szeregowej. Ideą projektu było wykorzystanie naturalnego materiału jakim jest drewno. Uzyskanie lekkiej, otwartej przestrzenni. 

Główna łazienka na piętrze zaprojektowana w nowoczesnym stylu. Funkcjonalną i wygodną przestrzeń dopełniono elementami sprzyjającymi rozluźnieniu i regeneracji sił.

Wodospad zaprojektowany naprzeciwko luster daje poczucie przestrzeni, a jego szum oraz wkomponowane w wystrój łazienki drewno przenosi nas na łono natury. Całość dopełnia oświetlenie LED podkreślające połączenie drewna z białą. 

Gabinet na piętrze jest idealnym miejscem do pracy w domu. Duże biurko, komody oraz regał częściowo zabudowany to idealne miejsce do przechowywania dokumentów oraz akcesorii biurowych. Wygodne, duże fotele zapewnią komfort współpracownikom oraz klientom.

Główna łazienka na piętrze dostępna jest wyłączenie z sypialni, dlatego konieczne było zaprojektowanie drugiej łazienki. Niewielka łazienka doskonale sprawdza się w życiu codziennym. Oszczędne kolory, prosta forma pozwoliły otrzymać idealną, funkcjonalną, małą łazienkę.

Wnętrze zaprojektowano w jasnych barwach przełamanych drewnianą wnęką z prysznicem, Całość dopełna zaprojektowana na życzenie inwestora niepowtarzalną umywalka. Pionowe oświetlenie prysznica zachęca do kąpieli. 

Przytulna i wyjątkowa sypialnia. Efekt ten uzyskano dzięki użyciu naturalnego materiału jakim jest drewno. Nietypowe wykończenie w postaci drewnianej ściany nadaje niepowtarzalnego charakteru wnętrza.

W sypialni dominują kolory ziemi - beżowe ściany, szare zasłony i drewniana podłoga. Warto zatrzymać wzrok na drewnianej lampie zaprojektowanej specjalnie na potrzeby wnętrza.  

Bezpośrednio z sypialni dostępna jest duża łazienka oraz prywatna garderoba. 

Lekką, jasną i dużą przestrzeń części dziennej uzyskano poprzez otwarcie kuchni na jadalnię i salon. Rozwiązanie to zachęca do wspólnego gotowania i spędzania czasu z bliskimi.

 Biały wystrój kuchni przełamano drewnianymi akcentami. Nowoczesny i oryginalny wygląd wnętrza dopełniono panoramicznym oknem, które pozwana na kontakt z naturą i staje się jednocześnie naturalnym, zmiennym obrazem na ścianie.

Nowoczesna i efektowna toaleta. Klastyczną biel dopełniono betonem architektonicznym.

Jego barwa i faktura nadają wnętrzu niecodzienny wygląd.  Minimalizm i estetyka tym kierowaliśmy się podczas projektowania pomieszczenia.

Jak już wcześniej wspomniano, otwarta przestrzeń salonu, kuchni i jadali nadaje części dziennej lekkości. Duża narożna kanapa zapewni maksymalny komfort całej rodzinie. Ściana z regały meblowego jest idealnym miejscem na kolekcję książek, drobnych upominków, jak i kwiatów. Dodatkowo wydziela strefę dzienną. Regał w barwie białej optycznie powiększa pomieszczenie. Nad salonem nie mogło zabraknąć drewnianej lampy, naszego projektu. 

Niewielki wiatropał powiększyliśmy przez zastosowanie lustrzanej ściany oraz szklanych drzwi oddzielających wiatrołap od holu. Dzięki przeszkleniu wchodząc do domu widzimy ogród. Aby uzyskać minimalizm wystroju wiatrołapu i zapewnić jego maksymalną funkcjonalność drzwi do łazienki wkomponowaliśmy w zabudowaną szafę.

Rzut parteru

Wiatrołap ze szklaną ścianą i zabudowaną szafą. Z wiatrołapu dostępna jest łazienka oraz garaż. Salon połączony z kuchnią i jadalnią. Schody na piętro oddzielone od salonu białym regałem meblowym.

Rzut piętra

Duży holl zapewniający komfort. Sypialnia z dostępem do prywatnej łazienki i garderoby. Minimalistyczna łazienka z pralką i suszarką. Gabinet oraz pokój gościnny.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Czytaj więcej

Rozumiem